Hela familjen deltar vid första spadtaget på platsen för det nya varuhuset. Året är 1970.

Från 50 m2 källarbutik till 3 500 m2 outlet för mode, inredning och livsstil.

Familjen Blom som äger Bloms varuhus har varit i butiksbranschen länge. Allt började med att Eivor och Jim Blom 1970 startade butiken Klädkällaren i Göteborgs kommun, närmare bestämt i Björsared, Olofstorp. Då bestod det hela av 50 kvm i en före detta lanthandelskällare. 1979 startade Eivor och Jim Blom familjeföretaget Bloms Varuhus. De första elva åren fanns varuhuset på ett industriområde i Mellerud. I maj 1990 flyttades varuhuset till nybygget vid korsningen Håverudsvägen – E 45, som är dess nuvarande plats. År 2005 tog sonen Anders Blom över verksamheten och sedan 2022 drivs verksamheten även av Ewa, Emelie och My Rantzén. Vet du om att Bloms Varuhus trots att vi befinner oss i konsumtionssegmentet är ett hållbart företag som tar ett stort ansvar för hållbarhet, både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv. Läs mer om det här! 

TIDNINGSARTIKEL

Hållbart sortiment i Bloms varuhus

Artikel i Aftonbladet
PUBLICERAD: 16 NOVEMBER

BLOMS VARUHUS
Bloms varuhus tar hand om överproducerade varor.
– Det produceras så mycket i dag som inte tas omhand, varför ska vi producera mer?, säger Ewa Rantzén som driver butiken tillsammans med sin familj.

Bloms varuhus affärsidé bygger på att ta vara på det som redan är producerat. 80 procent av butikens sortiment består av varor från bland annat konkurser, avbeställningar och utförsäljningar samt överblivna partier från e-handel. Utbudet består av dam- och herrkläder, skor, inredning och en stor barnavdelning. Men vad som konkret finns i butiken varierar över tid.
– Vårt sortiment är för evigt föränderligt, det finns en historia bakom varje plagg. Det är det som gör det kul att arbeta här, säger Emelie Rantzén som driver butiken tillsammans med sin mamma och syster.

Välkänd butik

Runt omkring Mellerud är Bloms varuhus välkänt och Ewa Rantzén tror att butiken lever på att många kunder har varit där i generationer. Det har blivit en familjetradition att åka dit. Företaget har funnits i över 50 år och är uppbyggt på idén om att ta hand om returer. När butiken startade handlade det främst om returer från postorderföretag, vilket då var enstaka produkter som kunder av någon anledning skickat tillbaka. I dag är det dock större partier som Bloms varuhus köper in.
– Vi möts ofta av historier från leverantörer som blivit sena med en leverans och då har kunderna rätt att cancellera ordern och varorna blir liggande på ett lager. När vi köper in det blir det en win-win och vi kan erbjuda det till våra kunder till ett bra pris, säger Ewa Rantzén.

Samarbete i Indien

Bloms varuhus har sedan 2018 arbetat upp ett samarbete med olika fabrikörer i Indien och har tillsammans med dem tagit fram unika varor gjorda av antingen återbrukat material eller material som blivit över på grund av överproduktion.
– Där kan vi komma till gigantiska hangarer där det finns färdigproducerade tyger från golv till tak. Då kan vi göra något bra av det som redan finns och samtidigt göra leverantörerna glada. Vi älskar att ta hand om varor som ingen annan vill ha, säger Ewa Rantzén.

Emelie, Ewa och My Rantzén driver Bloms varuhus tillsammans.

Bloms varuhus har sedan 2018 arbetat upp ett samarbete med olika fabrikörer i Indien. Läs mer om Hedlandets samarbeten i Indien här!

Vi har blivit som en enda stor familj med våra indiska fabrikörer och det blir alltid ett kärt återseende varje gång vi ses.

Det är som att komma in i en karamellbutik när vi kommer in i ett tyglager som detta.